Eger

Eger wordt al bewoond sinds de steentijd. Gedurende de middeleeuwen werd het gebied bewoond door Duitsers, Avaren en Slavische stammen. De Hongaren bewonen het gebied sinds de tiende eeuw. Stefanus I (997-1038), de eerste christelijke koning van Hongarije stichtte een bisdom in Eger. De eerste kathedraal van Eger werd gebouwd op de kasteelheuvel, waar later het kasteel van Eger werd gebouwd. De stad is gebouwd rondom de kathedraal, die niet meer bestaat, echter Eger is een belangrijk religieus centrum sinds haar ontstaan.

Tijdens de invasie van de Mongolen in 1241 werd Eger vernield. Daarna werd ze herbouwd en in 1261 met wallen omgeven. De veertiende tot de zestiende eeuw waren een welvarende tijd voor Eger. Wijnbouw, waar de stad beroemd om is, werd in die tijd steeds belangrijker en gedurende de regeerperiode van koning Matthias (1458-1490), toen de Renaissance ook zijn stempel begon te drukken op de Hongaarse cultuur, hadden de bisschoppen van Eger prachtige gebouwen laten bouwen.

Wijnen van Eger

Al eeuwen lang zijn de wijnen van Eger beroemd tot ver over de landsgrenzen. Dat geldt dan vooral voor de Egri Bikavčr en de Medoc Noir, maar ook voor de Egri Leányka, de Grand Burgundy en de Kŕdarka.

De voornamelijke druivensoorten zijn Leánuka, Riesling-Silvaner,Welsch/Olaszriesling (wit) en Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Kékrankos (Lemberger/Blaufränkisch), Kékoporto, Zweigelt en Blauburger (rood).

Deze Hongaarse wijnen zijn minder versneden dan bijvoorbeeld de Franse wijnen, dat wil zeggen dat de Hongaarse wijnen krachtiger zijn van smaak. Deze wijnen schijnen het beste te kunnen worden gedronken bij vleesgerechten.

De taal is momenteel ingesteld als Nederlands. Bekijk deze site in het Engels.

Boedapest

Datum: 22-05-2019
Temperatuur: graden
Bewolking: