Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije, De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau (Hongaars: Duna) en telt ca. 1,7 miljoen inwoners. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de rechteroever van de Donau met Pest op de linkeroever. Vóór 1873 noemde men de steden gezamenlijk Pest-Boeda.

De stad herbergt bijna 20% van alle inwoners van Hongarije en speelt in het land een dominante rol op bijna alle gebieden (bestuur, handel, industrie, verkeer, cultuur). Het is daarnaast het belangrijkste verkeersknooppunt en (in toenemende mate) het culturele hart van Centraal-Europa. De luchthaven Ferihegy International Airport vervult een belangrijke rol in de positie van Boedapest in Midden-Europa.

Verkeer en Vervoer

Vanuit Boedapest starten de autosnelwegen M1 (richting Wenen), M2 (richting Vác en de Slovaakse grens), M3 (richting Miskolc en Debrecen),M5 (richting Szeged en de Servische grens) M6 (richting Dunaújváros) en de M7 (richting Balatonmeer en Kroatische grens). Tegenwoordig wordt in snel tempo de M0 (ring) rond Boedapest) aangelegd.

Boedapest kent een zeer uitgebreid netwerk van openbaar vervoer met 3 metrolijnen, 4 zogenaamde "treinen van plaatselijk belang" (HÉV), tientallen tram- en stadsbuslijnen en 14 trolleybuslijnen. Bovendien zijn er ook nog een tandradbaan (fogáskerekű vasút), een stoeltjeslift (libegő), een kabeltrein (sikló) en een kinderspoorlijn in de heuvels van Boeda. Het nachtbusnet is uitstekend: bussen rijden 7 dagen per week heel de nacht door om het halfuur, tot ver in de omgeving.

De oudste lijn van de metro van Boedapest loopt onder de Andrássyboulevard het Heldenplein en het Stadspark tot aan de Hungária körút Deze lijn werd aangelegd in 1896 (tot aan het Stadspark) en was de eerste metro op het Europese vasteland. In de jaren 1970 werden een oost-westverbinding (rode metro, lijn 2) en een noord-zuidverbinding (blauwe metro, lijn 3) aangelegd. Tegen 2010 zou de groene metro (lijn 4) in gebruik moeten zijn, die net als lijn 2 Boeda en Pest met elkaar verbindt.

Boedapest kent een aantal belangrijke stations, waarvan vooral Keleti pályaudvar en Nyugati pályaudvar(van de hand van Gustave Eiffel) architecturale pareltjes zijn. Ook Déli pályaudvar is erg belangrijk. Letterlijk vertaald zijn dit respectievelijk het Oost-, West- en Zuidstation, wat niet wegneemt dat het Zuidstation westelijker ligt dan het Weststation.

De taal is momenteel ingesteld als Nederlands. Bekijk deze site in het Engels.

Boedapest

Datum: 18-06-2019
Temperatuur: graden
Bewolking: